top of page

Böceklerin Sihirli Dünyası

Böcekler denildiğinde aklıma ilk olarak anneannemin Gelibolu'daki köy evinde geçirdiğim yazlar gelir. Dört bir yanı tarlalarla çevrili küçük bir arazi, rahmetli dedemin temellerini attığı iki katlı bir ev ve o araziye sığdırılmış bir dünya dolusu anı...


Markro kameramla çektiğim ilk böcek fotoğraflarından! Helikopter böcekleri aşk yaşarken!
Markro kameramla çektiğim ilk böcek fotoğraflarından! Helikopter böcekleri aşk yaşarken!

Daldan koparılan erikler, mis gibi kokan domatesler, Çanakkale’nin lodosu ve geçen gemileri izlediğim eski bir dürbün… Hepsi dün gibi taze hafızamda. Ama bu köy evinin bana nasıl bir kapı araladığını ancak yıllar sonra fark ettim.


Teknolojinin hızla geliştiği bir çağda doğan bir çocuğu yazları köye götürmek kolay iş değil. Hele ki beş yıldızlı oteller, tatil köyleri ve yurt dışı gezileri varken… Ama ben her yaz oradaydım. Anneannemle sabah erkenden kalkar, ağaçları sular, bostandan ilk mahsulleri toplardım. Toprağa dokunmak, çiçek yetiştirmek, böceklerle içli dışlı olmak… Meğer hepsi beni büyüyünce yön vereceğim kariyerime hazırlıyormuş.


İstanbul Teknik Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünü kazandığımda bunun farkında bile değildim. Daha çok kimyaya benzeyen bu bölüm, beni temel biyolojiden biraz uzaklaştırmıştı. Ta ki Danimarka’da meyve sinekleriyle tanışana kadar...


Parmağımdan kan emen bir Sarı Humma Sivrisineği
Parmağımdan kan emen bir Sarı Humma Sivrisineği


Sonrası çorap söküğü gibi geldi. Kariyerimin büyük bir kısmında meyve sinekleri üzerine çalıştım, son iki yıldır ise sivrisinekler üzerine araştırmalar yapıyorum. Fakat böceklerle ilgili öğrendiğim çoğu şeyi fotoğrafçılığa borçluyum.


Mesela bir bahar günü benimle yürüyüşe çıkmayın derim — çünkü o yürüyüş asla bitmez! Bir ağaç kovuğu, bir karınca yuvası, rengârenk çiçekler ya da kuru otlar… Gördüğüm her şeye dikkatle bakarım. Gözlerim sürekli altı bacaklı canlıları (evet, böceklerin altı bacağı vardır!) arar durur ve bulduğumda hemen fotoğrafını çekerim. Eve döner dönmez bu fotoğrafları inceler, araştırır ve öğrendiklerimi paylaşma isteğiyle hemen bir yazı hazırlarım. İşte böyle gelişti Bir Dilim Bilim hesabım!


Şu anda ise İsviçre ETH Zürich Üniversitesi'nde, İsviçre Ulusal Bilim Vakfı’nın desteklediği Insect360 projesinin koordinatörlüğünü yapıyorum. Görevim, böcekler konusunda uzman kişilerle röportajlar yapmak, makaleler yazmak ve projeyi baştan sona yönetmek. Sürekli iletişimde olduğum 50-60 kişilik bir ekiple bu proje bana müthiş bir deneyim kazandırdı.


Beni buraya kadar böceklerle yaşadıklarım ve fotoğrafçılık taşıdı, peki siz de böceklerin sihirli dünyasına bir giriş yapmak ister misiniz?


Şimdi ise size harika bir yarışmadan bahsetmek istiyorum: Böcek Fotoğraf Yarışması! Bu yarışmanın ödülü, ünlü entomolog ve illüstratör Armin Coray’in sınırlı sayıda basılmış Mikro/Makro kitabı! Eğer böcekleri seviyorsanız, bu kitap kesinlikle hayallerinizi süsleyecek.


Yarışmaya katılmak çok kolay!

  • Çektiğiniz bir böcek fotoğrafını seçin.

  • Fotoğrafın açıklama kısmına İngilizce kısa bir bilgi ekleyin.

  • Bu linkten formu doldurarak bize gönderin


Dünyaca ünlü böcek fotoğrafçısı Thorben Danke, en iyi fotoğrafı seçecek!Şansınızı deneyin, telefonunuzdaki yazdan kalma böcek fotoğraflarına bir göz atın—bakarsınız ilginç bir şeyler çıkar!


🍀 Hepinize bol şans!

 

 
 
 

Comments


Zurich / Switzerland

  • Instagram

© 2025  | Kaan Mika | All rights reserved. 

bottom of page